Waarom werkt dit

Het menselijk oog ziet eigenlijk best slecht. Het oplossend vermogen (de resolutie) van de ogen is vrij laag. Het zijn vooral onze hersenen die zorgen dat we scherp een plaatje kunnen zien. Vliegen hebben facet-ogen, en zien daarmee nog veel slechter dan mensen. Toch kunnen ze voedseldeeltjes waarnemen die kleiner zijn dan de facet-ogen zouden toelaten. Hoe simpel vliegenhersenen ook zijn, die zijn voldoende toegerust om een goed genoeg plaatje te maken van de inkomende beelden.

De camera's die wij mensen maken worden steeds beter, en we kunnen prachtige films produceren. Toch is dat proces vooral gericht op de hardware: beelden in zo hoog mogelijke resolutie worden zonder veel bewerking overgezet op een beelddrager.

Wat nu als de beelden om wat voor reden dan ook alleen in een lage resolutie bestaan? Dan kan met software de video worden opgewerkt naar een hogere resolutie, net zoals in onze hersenen doen. Door een toepassing van een aantal technieken, van simpele contrastverbetering tot motion compensation. Dat is de heilige graal, waarbij aangrenzende videobeelden worden gebruikt voor meer informatie over het te verbeteren beeld.

Kun je het nog anders uitleggen

Hier staat een korte presentatie (in Flash) van hoe imáGROW kan werken. We hebben ook een voorbeeldfilmpje online gezet. Het gaat daarbij om het opwerken van een lage-resolutiebeeld (320x240 pixels) naar DVD-kwaliteit (720x576 pixels). Klik hier voor dat voorbeeld.

Kan het nog beter

Vast en zeker. Sinds 2006 doet The Prize Consultancy doorlopend onderzoek naar betere technieken. We denken dat dat kan met statistische analyse, en dat is een heel andere (waarschijnlijk betere) benadering dan we nu kunnen aanbieden. We hebben drie barrières kunnen onderscheiden in het proces naar videoverbetering. De eerste barrière hebben we snel gehaald. De tweede is lastiger. Dat gaat om het uit videobeelden zeven van ontbrekende pixels. Die zitten immers in de beelden verwerkt. We denken dat de oplossing zit in een statistische analyse. Videobeelden moeten worden beschouwd als geaggregeerde data met een ruimtelijke spreiding. Ander onderzoek (promotieonderzoek aan de Universiteit Twente) naar verkiezingen zal mede technieken opleveren die voor imáGROW kunnen worden gebruikt.

Maar biedt je nu dan aan

Het is mogelijk om videobeelden te verbeteren met de state-of-the-art. Dat is niet bij iedereen bekend, en het wordt veel minder toegepast dan je zou verwachten. Zie de schokkerige beelden die her en der op televisie verschijnen. Daarom deze publieke dienst op basis van bestaande open source, met aangepaste bewerkingscripts, waarbij alleen de operator-kosten in rekening worden gebracht. De open source software is vooral de script-omgeving AviSynth, met daarbij diverse plugins zoals MVTools, aangestuurd door imáGROW-scripts.

Hoe moeten we aanleveren

Neem altijd eerst even contact op. Aanleveren kan het beste digitaal, bijvoorbeeld via een dienst die grote bestanden kan versturen, zoals WeTransfer. USB-sticks, DVD-schijfjes, CD-schijfjes, DV-bandjes, VHS-banden (PAL en NTSC) mogen ook. Bij VHS en DV-bandjes rekenen we extra operator-kosten van 50 euro excl. BTW.